[O2] trzęsie na wolnych obrotach

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gwood
    Classic
    • 2008
    • 4

1) Przycisk RESET kasuje całą pamięć z wyświetlacza godziny, czyli spalanie, czas przejazdu, średnia prędkość itd. Komputer podaje Ci info o przeglądzie z głównego licznika.

2) Zapewniam Cię że nie ma tam nic co byś mógł wyrwać, urwać itp. przy normalniej eksploatacji.

3) Mam diesla ale powiedział bym że zmieniaj biegi tak żeby nie wył i nie szarpał
  • gillbird
    Classic
    • 2007
    • 3

Witam wszystkich,
    przeszukując forum starałem się znaleźć odpowiedź na moje pytanie ale ponieważ nie mam pewności co do diagnozy ( dwumasa, sprzęgło? ) a serwis na razie mnie nie przekonał i nie usunął usterki - proszę o pomoc. Może ktoś z Was miał podobny problem i zna rozwiązanie albo nie miał ale wie co to może być?

Pytanie dot. 1.9 TDI BJB z 2004. Od mniej więcej 3 tygodni na jałowym biegu lub gdy delikatnie dodam gazu do ok. 1000 obrotów na postoju ( co czuć jeszcze bardziej ) odczuwalnie trzęsie samochodem. Obrotomierz się nie rusza. Nie zauważyłem problemów z mocą. Nie dochodzą żadne inne niepokojące dźwięki. Autko jest bez virusa.
    Serwis twierdzi, że może to być "płyta komputera"???

Dodam, chociaż może nie ma to żadnego znaczenia?, że w maju br. średnio miły kolo wjechał mi w bok ( prawą stronę ) na czerwonym świetle. Uszkodził mi prawe/przednie drzwi, prawy błotnik i koło.
    W ASO wymienili mi drzwi, błotnik, koło i zwrotnice ( nie dało się zrobić geometrii).

Dziękuje za pomoc, pozdrawiam

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

gillbird, w którym aso robili ci naprawę powypadkową co do telepania może być zerwana poduszka pod silnikiem
      jak masz czas to wdepnij na spota w środe do czeladzi zobaczymy w wiekszym gronie co sie dzieje http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=169903#169903

Komentarz

• bogusg
        Rider
        • 2007
        • 355

Ten temat też by mnie interesował ( przyczyna),bo czasmi na postoju na wolnych obrotach w swoim TDI też odczuwam takie telepanie, sprawdzałem poduszki są dokręcone i w dobrym stanie. Sprzęgło to chyba nie jest bo gdy pada to chyba telepanie występuje przy ruszaniu, a nie na postoju ?
        Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• gillbird
          Classic
          • 2007
          • 3

Zamieszczone przez djczas
          gillbird, w którym aso robili ci naprawę powypadkową co do telepania może być zerwana poduszka pod silnikiem
          jak masz czas to wdepnij na spota w środe do czeladzi zobaczymy w wiekszym gronie co sie dzieje http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=169903#169903
          dzięki wielkie, chodziło mi to po głowie z inspiracji kumpli. Naprawę przeprowadzało Inter Auto z Kocmyrzowskiej ( zresztą zachowali się bardzo w porzo, ściągnęli mi samochód bez problemu, jakość naprawy, spasowanie, lakier również ok - nie ma śladu ). Płyta nie była uszkodzona ale tak jak mówiłem Polówka od której dostałem skończyła na kole. Pytałem też o poduchę ostatnio ale powiedzieli, że nie ma to znaczenia stąd też teksty apropo komputera.
          Chętnie wpadnę na spota jeżeli tylko nie wypadnie wyjazd od Wawy. O której się zaczyna?
          Pozdrawiam serdecznie

Komentarz

• bogusg
            Rider
            • 2007
            • 355

gillbird jak zdjagnozują Tobie to telepanie to na forum powiedz co było, bo mnie też to interesuje
            Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• djczas
              RS
              • 2005
              • 9612

gillbird, o 19 wylot z krakowa około 17:30

Komentarz

• Maicroft
                Moderator
                S_OCP MemberModeratorr
                • 2004
                • 25757
                • Audi

bogusg, Jaki masz przebieg, jak kolo 100kkm to wlasnie na wolnych obrotach moze byc dwumasa, tak samo na 5 biegu jak przyspieszysz tak z 1700obr/min beda lekkie wibracje
                Spritmonitor.de

Komentarz

• bogusg
                  Rider
                  • 2007
                  • 355

Właśnie wg tego co mam na liczniku to 102 tysiaki o ile to prawda :wink: ( nie miałem książki serwisowej), Telepanie jest dość subtelne i na razie występuje to sporadycznie a na obrotomierzu na wolnych obrotach sztywno jest 900 obr/min. Na 5 tym biegu jeszcze tego nie zaobserwowałem. Jutro sprawdzę
                  Teraz xenony by krzynol

Komentarz

• olejek
                    Ambiente
                    • 2006
                    • 121

Witam,

Miałem coś podobnego w moim BKD przy ok. 5kkm. Na wolnych obrotach czasem telepało, zaczęło się też subtelnie. Diagnoza - napinacz paska rozrządu - czasami jest wadliwy, wymieniony na gwarancji. u mnie było witać jak lata 5-10mm jak telepało furą. Na wyższych obrotach było ok.

Pozdrawiam

Olejek
                    http://keeprockin.art.pl/‎

Komentarz

• gillbird
                      Classic
                      • 2007
                      • 3

Zamieszczone przez Maicroft
                      bogusg, Jaki masz przebieg, jak kolo 100kkm to wlasnie na wolnych obrotach moze byc dwumasa, tak samo na 5 biegu jak przyspieszysz tak z 1700obr/min beda lekkie wibracje
                      przebieg jest malutki, raptem 25kkm. Oczywiście jak zdiagnozuje dam znać.

Komentarz

Pracuję...